Komentovaná prohlídka Universum s Adam Kašpar, Karel Stibral 23. 10. 2021 16:00 · Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady · Vstup zdarma

Srdečně Vás zveme na poslední komentovanou prohlídku výstavy Universum s autorem Adamem Kašparem a kurátorem výstavy docentem Karlem Stibralem. Vstup zdarma.

Výstava Universum představuje výběr ze všech tematických cyklů autora. Zastoupena jsou vybraná díla ze souborů: Mechorosty, Geologie, Ledy-běl, Mapa hor, Archiv lesa, společně s aktuálním tematickým celkem, Hvězdy.

Adam Kašpar (* 1993, Litomyšl), jeden z nejvýraznějších mladých talentů současné malířské scény, je absolventem Ateliéru Malířství IV profesora Martina Mainera na Akademii Výtvarných umění v Praze. Dominantním tématem Kašparových prací je příroda. Tu malíř zobrazuje precizní realistickou technikou. Samotné malbě předchází řada přípravných skic, fotografií a systematického pozorování, jeho přístup ale rozhodně není pouze dokumentační. Kašpar zkoumá přírodu jako fenomén neoddělitelně spojený s člověkem a společností, a to v době diskuze nad omezováním národních parků a bezohledného ničení divočiny. Pakliže se v jeho obrazech nachází člověk nebo architektura, vždy jde o zanedbatelnou pomíjivou stopu, v kontrastu s dominantní věčnou přírodou. Autorovi navíc nejde o obecný námět, ale konkrétní místo, jehož specifický charakter pak převtěluje do obrazu, ve kterém krajina znovu ožívá obohacena o malířovu uměleckou interpretaci. Ve spojení s inspirací, kterou Kašpar čerpá z krajinomalby doby renesance i devatenáctého století a se subjektivním silným vztahem k přírodě, tak vznikají neobyčejně podmanivá díla. Ta jsou živým poselstvím o naší pomíjivosti, kořenech a fenoménu, jež nás tolik převyšuje a který tak často přehlížíme: totiž o naší malosti vůči přírodnímu majestátu.

Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady
Poděbrady, Libušina
Otevřeno út-ne 10-12, 13-18 h.

vstup zdarma na komentovanou prohlídku

Událost pořádají Lázně Poděbrady, a. s. a Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady.

Termín akce

23. 10. 2021 16:00

Místo konání

Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady
Libušina
Poděbrady

Další doporučené akce

Poděbradský den srdce - 6. ročník

21. září

Komentovaná prohlídka zahrady s Ferdinandem Lefflerem

14. května

Rosťa Osička - Obrazy

do 13. června

Kollárovci

28. června

Dokud nás milenky nerozdělí

14. června

Na poslední chvíli

25. července

Na Zlatém jezeře

2. srpna

Tři Lamři

do 28. července
Další doporučené akce

Další akce v místě Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady

Tři Lamři

do 28. července
Zobrazit všechny kulturní akce
Máte dotaz?
Dotaz úspěšně odeslán. Brzy Vám odpovíme.